3.143.228.40

PIT 2013 - ulga na dzieci

Zbliża się czas składania deklaracji podatkowe PIT za 2013. Wypełniając je warto pamiętać, że zmieniły się zasady rozliczania najpopularniejszych ulg: prorodzinnej, popularnie nazywanej „na dzieci”. Ulga ta jest odliczana od kwoty podatku.

Obecnie ulga prorodzinna w przypadku jednego dziecka uzależniona jest od wysokości dochodów podatnika oraz tego, czy pozostaje on w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy (2013), czy też nie. Ulga przysługuje małżeństwo mających dochody mniejsze lub równie 112 tys. zł rocznie oraz osobom samotnym (singlom, rozwodnikom, konkubentom) przy dochodach nieprzekraczających 56 tys. zł. Kwota ulgi wynosi 92,67 zł miesięcznie, czyli maksymalnie 1.112,04 zł rocznie. Co ważne, aby skorzystać z wyższego „małżeńskiego” limitu trzeba być małżeństwem przez cały rok podatkowy.

Wyższy limit dochodowy (czyli 112 tys. zł) przysługuje również osobie, która nie będąc w związku małżeńskim przez cały rok spełnia warunki, by uznać ją za osobę samotnie wychowującą dziecko (faktycznie samotnie wychowuje dziecko będąc panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem, osobą, której małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności). Niestety nie do końca wiadomo, jak fiskus będzie weryfikował czy dana osoba „faktycznie samotnie wychowuje dziecko”.
Przy dwójce dzieci kwota ulgi nie jest już zależna ani od stanu cywilnego, ani wysokości uzyskiwanego dochodu i wynosi po 92,67 zł miesięcznie (1.112,04 zł rocznie) na każdą latorośl. Podobnie jest w przypadku posiadania większej liczby dzieci, z tym, że na trzecie dziecko ulga podatkowa wynosi 139,01 zł miesięcznie (1.668,12 zł rocznie), a na czwarte i kolejne 185,34 zł miesięcznie (2.224,08 zł rocznie).

Prawo do ulgi przysługuje niezależnie na każde dziecko co oznacza, że kwoty te należy końcowo sumować. Za każde kolejne dziecko w danym miesiącu przysługują różne wartości kwoty ulgi. Nie jest tak, że przy czwórce dzieci przysługuje równa „podwyższona” kwota ulgi na każde dziecko. W takim przypadku kwota podwyższona przysługuje na czwarte dziecko, niższa na trzecie dziecko, a jeszcze niższa na pierwszych dwoje dziecko. Należy też pamiętać, że kwota ulgi przysługuje miesięcznie co znaczy, że w przypadku osiągnięcia przez któreś z dzieci pełnoletniości (lub 25 lat, gdy cały czas się uczy) w trakcie roku za dalszą część roku przysługiwać będzie kwota w niższej wysokości również z tytułu pozostałych dzieci. Mówiąc obrazowo, gdy najstarsze z trójki dzieci staje się pełnoletnie, to można odliczyć ulgę tylko jak za dwoje dzieci.