3.147.195.65

Rada do wybrania

Kończąca się kadencja Rady Pracowników GMMP Gliwice sprawiła, że rozpoczęły się przygotowania do wyboru nowej rady. Pierwszym krokiem – zgodnie z wymogami ustawy – jest zebranie podpisów co najmniej 10 proc. pracowników pod wnioskiem o jej powołaniem. Za każdym razem to bowiem załoga decyduje, czy rada pracowników będzie powołana, czy też nie.

W Polsce rady pracowników (nie należy ich mylić z dawnymi radami pracowniczymi) istnieją od 2006, gdy weszła w życie ustawa wdrażająca przepisy unijnej dyrektywy 2002/14/WE. Praktycznie od początku rada działała w GMMP, a jej głównym zadaniem jest konsultowanie i opiniowanie działań pracodawcy prowadzących do zmiany w organizacji pracy, podstawach zatrudnienia, dotyczących stanu i struktury załogi oraz mających na celu utrzymanie poziomu zatrudnienia. Tym samym rada uzupełnia działania związków zawodowych, choć sama związkiem nie jest i przykładowo nie może występować z żądaniami podwyżek płac, ani też reprezentować zatrudnionych ani w przypadku praw i interesów zbiorowych, ani też indywidualnych. W tych wszystkich sprawach pracowników reprezentują wyłącznie związki zawodowe.

Rada ma natomiast gwarantowane ustawowo prawdo dostępu do informacji dotyczących m.in. działalności i sytuacji ekonomicznej pracodawcy, a tym samym może skutecznie uzupełniać i wspierać działalność związkową. Dlatego też bardzo ważne jest, aby w skład rady wchodzili – tak jak ma to przykładowo miejsce chociażby w Niemczech – tylko związkowcy. Oni najlepiej mogą i potrafią wykorzystać uzyskane informacje, a jedynie konsultacyjne uprawnienie rady, mogą wzmocnić związkowymi żądaniami i działaniami. Zwłaszcza, gdy będą to przedstawiciele reprezentatywnego związku zawodowego, jakim w GMMP jest NSZZ Solidarność.