18.204.35.30

Pominięte uzgodnienia

Zgodnie z art. 1513 Kodeksu pracownikowi za pracę w dniu harmonogramowo wolnym przysługuje w zamian inny dzień wolny udzielany do końca okresu rozliczeniowego w terminie z nim uzgodniony. Zatem warunkiem udzielenia takiego wolnego jest jego uzgodnienie z każdym pracownikiem i tym samym pracodawca nie może terminu dnia wolnego arbitralnie ustalić, po czym ogłosić go w GLB, będącej – zgodnie ze swoim skrótem – tylko codzienna informacją dla grup.

Tymczasem taka właśnie sytuacja miała miejsce w przypadku pracowników, którzy świadczyli pracę w sobotę 9 i 16 lipca 2016, która w harmonogramach była dniem wolnym, po czym bez choćby próby uzgodnienia, a często wbrew swojej woli zostali „uszczęśliwieni” wolnym w piątek 28 października. Należy w tym miejscu przypomnieć, że zgodnie z prawem ani pracownik, ani pracodawca nie może uchylić się od obowiązku uzgadniania terminu wolnego, ale też jeśli do takiego uzgodnienia nie dojdzie prawo nie przewiduje bynajmniej możliwości jednostronnego wskazania terminu wolnego przez pracodawcę.

Jakie jest wówczas rozwiązanie? Jednoznaczną odpowiedź na to pytanie daje art. 1511 § 2 Kodeksu pracy, zgodnie z którym, za każdą godzinę pracy nadliczbowej z tytułu przekroczenia przeciętnie tygodniowej normy czasu pracy w okresie rozliczeniowym przysługuje dodatek 100 proc. wynagrodzenia, chyba, że dodatek został już wypłacony z tytułu przekroczenia dobowej normy czasu pracy (z tytułu tzw. nadgodzin dobowych). Właśnie to zastrzeżenie ma spore znaczenie, gdyż nie ma innej możliwości przekroczenia przeciętnie tygodniowej normy czasu pracy i nie przekroczenia dobowej, niż praca w dniu harmonogramowo wolnym.

Zatem zgodnie z kodeksem za pracę w dniu harmonogramowo wolnym przysługuje pracownikowi inny dzień wolny w terminie z nim uzgodnionym, a jak do uzgodnienia takiego terminu nie dojdzie – to nadgodzinowe „setki”.