44.213.99.37

Skok na kasę

Zapowiedź jednostronnej, nieuzgodnionej zmiany terminu i zasad wypłaty premii FCP zapowiedziana przez dyrekcję w GLB z końca lutego spotkała się ze zdecydowaną reakcją Solidarności OMP Gliwice, która stanowczo zaprotestowała przeciwko takim zamiarom oraz zmuszona była przypomnieć pracodawcy, że zgodnie z prawem wszelkie regulaminy – określające m.in. zasady oraz terminy – nagród i premiowania powinny być ustalane i zmieniane w uzgodnieniu ze związkami zawodowymi.

Trzeba przy tym pamiętać, że nabywana na podstawie wyraźnie określonych kryteriów i wypłacana od początku naszego zakładu (czyli już 21 lat) zawsze w tym samym, ustalonym, czasie premia FCP jest stałym składnikiem wynagrodzenia o charakterze premii regulaminowej. Nawet jak od pewnego czasu dyrekcja usilnie stara się ją nazwać „nagrodą”. Zresztą zmiany zasad i terminu wypłaty nagrody również trzeba uzgadniać ze związkami zawodowymi. A takich uzgodnień nawet nie rozpoczęto.

Zresztą ani na proponowaną zmianę zasad, ani na przesunięcie na koniec sierpnia terminu wypłaty premii FCP nie mogło być i nie ma zgody NSZZ Solidarność. Premia ta, będąca – o czym już była mowa – stałym składnikiem wynagrodzenia, jest bowiem uwzględnianym przez pracowników przy planowaniu rodzinnych, domowych i osobistych wydatków. Tym samym arbitralne przesunięcie jej wypłaty na późniejszy termin (do tego jeszcze w trakcie trwania okresu, którego premia dotyczy) w wielu przypadkach zdezorganizuje rodzinne i osobiste budżety pracowników, wpędzając ich w problemy finansowe. Tym bardziej, że premia FCP często wykorzystywana jest do opłacenia wakacyjnego wypoczynku dzieci i rodziny, który często jest już zarezerwowany i zaliczkowany.

Słowem jest to próba wyjęcia z kieszeni pracowników pieniędzy, które oni już (znając zasady i terminy premiowania) przeznaczyli na niezbędne rodzinne wydatki. Słowem skok na kasę, który zapewne pozwoli wykazać w tabelkach Excela oszczędności. Osiągnięte jednak gmeraniem w kieszeniach załogi, bo zawsze najłatwiej jest oszczędzać na innych, niż – przysłowiowo – zacisnąć własnego pasa. Jednak praw, interesów oraz kieszeni (także w formie bankowego konta) pracowników międzyzakładowa Solidarność OMP Gliwice będzie zawsze bronić.