100.25.40.11

Gdy temperatura w hali przekracza 28 stopni...

Fala afrykańskich – dosłownie, gdyż spowodowana masami powietrza znad Sahary – upałów spowodowała, że temperatura w halach naszego zakładu sięgała 36°C. W takich warunkach szwankować zaczęły maszyny – przykładowo w piecu do podgrzewania wiązek na montażu głównym wytapiało się wygłuszenie. Towarzyszyło temu efektowne dymienie oraz zapach palącej się gumy. Piec został wyłączony, zanim zamienił się w ognisko. Mocno przegrzewały się również szafy sterownicze na spawalni i aby zapewnić temperatury pozwalające na ich normalną pracę były wypełniane lodem w pojemnikach KLT ustawionych w piramidę...

Dokładnie w takich samych warunkach – w temperaturach od 32 do 36°C, przy czym najgoręcej było na obszarach G100 oraz lakierni – wykonywali swoje codzienne zadania pracownicy. Jako, że osobom pracującym w takim upale zagraża udar cieplny, powstający na skutek przegrzania organizmu, gdy jest utrudnione lub wręcz uniemożliwione oddawanie nadmiaru ciepła, pracodawca, w czasie upałów powinien także poprawić komfort pracy pracowników, obniżając temperaturę na stanowiskach pracy. Może w tym celu stosować rolety, wentylatory, klimatyzatory, itp. Innym rozwiązaniem jest wprowadzenie dodatkowych płatnych przerw w pracy.

Ponadto – jak stale przypomina Państwowa Inspekcja Pracy – gdy temperatura w halach produkcyjnych przekracza 28°C do podstawowych obowiązków pracodawcy należy zapewnienie zimnych napojów na stanowiskach pracy. Co ważne napoje te powinny być dostępne w ciągu całej zmiany roboczej, w ilości zaspokajającej potrzeby pracujących. Innymi słowy nie mogą być w żaden sposób racjonowane, czy też wydzielane.

Jednak w naszym zakładzie woda jest generalnie limitowana (1,5 litra dziennie na pracownika, choć np. na spawalni można otrzymać jej więcej), to dodatkowo często też przechowywana jest w miejscach nasłonecznionych, co sprawia, że zatrudnieni otrzymują ciepłą wodę, która jako napój chłodzący sprawdza się kiepsko... Jednocześnie pracownicy mieli zasadnicze problemy z piciem wody z dystrybutorów, bowiem brakowało i nadal brakuje kubków.

Ponadto społeczni inspektorzy pracy ze względy na organizację pracy wiele osób w ogóle piło mniej wody. Zwłaszcza, że przerwy regeneracyjne uzależniane były od wyniku produkcji, a nie temperatur panujących na stanowiskach pracy i obowiązujących zasad BHP.

Tymczasem, regularne picie wody lub innych napojów chłodzących jest ważne, gdyż w czasie upałów grozi odwodnienie, w sytuacji, gdy organizm traci więcej wody i elektrolitów aniżeli pobiera. Objawy odwodnienia to – poza pragnieniem – napięta sucha skóra, ból głowy, rozdrażnienie, brak koncentracji. Słowem czynnik wpływające na efektywność i jakość pracy.

To wszystko sprawiło, że kwestie związane z dostępnością wody i napojów chłodzących były poruszane przez społeczną inspekcję pracy podczas ostatniego posiedzenia Komisji BHP.

Zwrócono uwagę, że zimne napoje powinny być wydawane szybciej – nie należy czekać aż temperatura osiągnie 28°C, gdy już na początku porannej zmiany jest np. 27,6°C. Przepisy nie określają bowiem czasu, przez jaki wysoka temperatura ma się utrzymywać w pomieszczeniu, aby pracodawca musiał dostarczać pracownikom napoje. Napoje należy dostarczać pracownikowi zawsze, gdy temperatura przekroczy na stanowiskach pracy w pomieszczeniu 28°C.

SIP-owcy podkreślali, że temperatura wody zdatnej do picia oraz napojów powinna być dostosowana do warunków wykonywania pracy. Przyjmuje się, że generalnie powinna wynosić 12-15°C, a dla zatrudnionych w warunkach gorącego mikroklimatu do 20°C. Oczywiście zimne napoje nie powinny być też limitowane.
Prowadzone były też rozmowy dotyczące przerw regeneracyjnych, tak aby każdy pracownik miał możliwość zregenerowania sił oraz ochłodzenia się.

Jednocześnie wszelkie przypadki braku dostępu do wymaganych prawem napojów oraz warunków pracy grożących udarem cieplnym należy – we własnym dobrze pojętym interesie – niezwłocznie zgłaszać społecznym inspektorom pracy. Oni na pewno bez zwłoki, natychmiast podejmą interwencję, aby zapewnić całej załodze OMP Gliwice w pełni bezpieczne, higieniczne oraz zgodne z prawem warunki pracy.