3.145.108.9

Poprawiane RACKi

Często zgłaszaną społecznym inspektorom pracy przez pracowników obszaru Ringi RH D2 kwestią były problemy z pojemnikami typu RACK. Okazywało się bowiem, że podczas odkładania gotowych paneli do tego pojemnika zdarzały się przypadki blokowania paneli, co – ze względu na ich ostre krawędzie – stwarzało realne zagrożenie możliwym zdarzeniem wypadkowym.

Ostre krawędzie wykonywanych i obrabianych na spawalni elementów karoserii mogą spowodować krwawe, bolesne rany. Niestety w pełni nie chronią przed nimi nawet najlepsze środki ochrony indywidualnej (rękawice), w które wyposażane są pracujące tam osoby. Dlatego też wszelkie, nawet najmniejsze, zagrożenia stwarzane przez ostre krawędzie paneli wymagają analizy oraz sprawnego wprowadzenia działań eliminujących potencjalne ryzyko wypadkowe.

Tymczasem dla działającej w OMP Gliwice społecznej inspekcji pracy tego ostatniego kryterium nie spełniały wprowadzone przez przełożonych obszaru „środki zaradcze” polegające na oklejaniu czerwoną taśmą RACKów na których dochodziło do blokowania paneli. Nawet zakładając, że miało to być działanie tymczasowe, to w praktyce nie rozwiązywało ono żadnego problemu – na oklejonych RACKach panele cały czas się blokowały, a ich krawędzie nie były mniej niebezpieczne dla zdrowia pracujących. Tymczasem, zgodnie z informacjami przekazywanymi przez pracowników, na oklejaniu czerwoną taśmą te „środki zaradcze” się skończyły...

W takiej sytuacji Piotr Grzegorzek wydziałowy Społeczny Inspektor Pracy wraz z Inspektorem BHP zweryfikowali poziom zagrożenia stwarzanych przez blokujące panele RACKi, po czym została podjęta decyzja o naprawie felernych pojemników przez grupę Kaizen. Obecnie RACKi są modernizowane – ulegające uszkodzeniu zapadki (a to one były źródłem problemu i zagrożenia wypadkowego) zostają odpowiednio wzmocnione, co eliminuje wyginanie się zapadek, które następnie blokowały panele.

Jak widać zawsze niezbędna, wręcz konieczna, jest konsekwencja przy ustalaniu, a następnie eliminowaniu zagrożeń wypadkowych. Zwłaszcza, gdy problem występuje od pewnego czasu, co pozwala wykluczyć niemożliwe do przewidzenia sytuacje przypadkowe. Dlatego też zawsze należy pamiętać, aby wszelkie – nawet te pozornie niewielkie – zagrożenia wypadkiem w pracy zgłaszać do społecznej inspekcji pracy lub związkowców NSZZ Solidarność. My zadbamy, aby każde takie potencjalne zagrożenie wypadkowe było poddane odpowiedniej analizie oraz zostały podjęte niezbędne działania celem jego usunięcia lub neutralizacji, a tym samym zapewnienia w pełni bezpiecznych warunków pracy.