18.117.100.129

Niezmienno?ć praw fizyki

Przed laty w kultowym skeczu Jan Kobuszewski, jako majster hydraulik, pouczał klienta, że „woda podlegaj?ca ci?nieniu, napotykaj?c na otwór, czyli szczelinę, wypływa. Praw fizyki pan nie zmienisz”. Pracownicy lakierni na własnej – i to dosłownie – skórze od grubo ponad roku przekonuj? się, że zasada ta działa w dwie strony i woda, nawet pod ci?nieniem, gdy na otwór nie natrafi, nie wypływa. A jako, że prawa fizyki rzeczywi?cie obowi?zuj? niezmiennie i niezależnie od potrzeb przełożonych, na wspominanym wydziale w sposób stały nie działaj? dwa z pięciu pryszniców.

Nie należy przy tym się pocieszać – wzorem, również kabaretowego, duetu Laskowik-Smoleń – że nieczynne jest „tylko” 40 proc. natrysków, a gdyż trzy (jeszcze) działaj?. Id?c tym tropem można równie dobrze udowadniać, iż wódka to dobrze schłodzony napój gasz?cy pragnienie. Tam też alkoholu jest bowiem „tylko” 40 proc., a pozostałe trzy pi?te stanowi woda i to Ľródlana. Słowem samo zdrowie oraz energia z gór, jak przekonuj? reklamy.

Problem zatkanych pryszniców okazuje się przy tym nierozwi?zywalny, niczym dawniej dostawa sznurka do snopowi?załek, czy obecnie od?nieżanie chodników. Miesi?cami o nieczynnych natryskach alarmuj? pracownicy. Systematycznie t? kwestię zgłaszaj? sipowcy i zwi?zkowcy. Przełożeni deklaruj? rozwi?zania problemu, a prysznice cały czas nie działaj?. Nie ma przy tym znaczenia, czy za spraw? osadzaj?cego się wewn?trz rur kamienia, czy też na zewn?trz osadu z mydła.

W całej sprawie nie chodzi jedynie o dyskomfort pracowników, którzy namydleni czekaj? na miejsce pod działaj?cym natryskiem oraz niepokoj? się, czy aby za spraw? kolejki łazienkowej nie popadn? w konflikt z regulaminem (bo zbyt długo będ? przebywać na terenie zakładu po zakończonej dniówce), ale o zasadnicz? kwestię dotrzymywania zobowi?zań. Skoro bowiem na wydziałach s? łazienki z prysznicami, to te ostatnie powinny być sprawne, podobnie jak wymaga się, aby działały pistolety lakiernicze lub zgrzewarki. Wyposażenie socjalne w żadnym wypadku nie może być atrap?, gdyż ma – wprawdzie po?redni, ale znacz?cy – wpływ na wydajno?ć, zaangażowanie i identyfikację załogi z firm?. Słowem ważne nie tylko aby?my zdrowi byli, ale wskazane, żeby również czy?ci. Na higienie oszczędno?ci akurat nie s? wskazane.