3.149.27.202

Zawiodła frekwencja

Trzydniowe (22-24 marca) głosowanie nie doprowadziło do wyboru Rady Pracowników GMMP, gdyż wzięło w nim udział zbyt mało osób. Karty wyborcze wrzuciło do urn jedynie 38,58 proc. zatrudnionych. Natomiast, aby – zgodnie z wymogami ustawy – wybory były ważne musiała w nich uczestniczyć co najmniej połowa załogi. Słaba frekwencja oznacza, że głosowanie zostanie powtórzone i 26-28 kwietnia będziemy ponownie wybierać skład rady pracowników.

Zainteresowanie wyborami rady było bardzo nierówne. W biurowcu wzięła w nich udział zdecydowana większo?ć zatrudnionych, natomiast w halach produkcyjnych znacznie poniżej jednej trzeciej (a często jednej czwartej) pracowników. Je?li taki rozkład głosów się utrzyma, może okazać się, że zamiast rady pracowników, będziemy mieli radę działu personalnego. Podczas ponownych wyborów nie ma już wymogu minimalnej frekwencji i może się okazać, że zdyscyplinowana administracyjna mniejszo?ć przegłosuje produkcyjn? większo?ć. Nie bior?c udziału w wyborach nie tylko pozwalasz się przegłosować i sam rezygnujesz z dostępu do informacji, ale również pozbawiasz jej innych. Mówi?c wprost pozbawiasz zwi?zki zawodowe dostępu do danych, będ?cych argumentem na rzecz wyższych płac, czy też stałych umów o pracę.

Zgodnie z prawem dyrekcja ma bowiem obowi?zek przekazywać radzie pracowników informacje dotycz?ce m.in. działalno?ci i sytuacji ekonomicznej firmy, stanu, struktury oraz przewidywanych zmian zatrudnienia, jak również podejmowanych działań maj?cych na celu utrzymanie poziomu zatrudnienia. Rada musi być też informowana o działaniach, które mog? powodować istotne zmiany w organizacji pracy lub podstawach zatrudnienia. Z założenia powinna stanowić ona płaszczyzn dialogu i miejscem powstawania niezależnej ekspertyzy ekonomicznej. Wyniki takich ekspertyz najlepiej mog? wykorzystać zwi?zki zawodowe, do skutecznego prowadzenia negocjacji i dlatego konieczne jest, aby w radzie znaleĽli się przedstawiciele Solidarno?ci GMMP. Oni z dostępnej wiedzy mog? podczas rozmów z dyrekcj? zrobić odpowiedni użytek, a nie tylko zachować j? dla siebie.

Dlatego we własnym, dobrze pojętym interesie, warto wybrać do rady pracowników kandydatów Solidarno?ci GMMP i zadbać w ten sposób o interesy swoje oraz całej załogi. Nie głosuj?c zapewnia się co najwyżej ?więty spokój. Jednak nie sobie, tylko dyrekcji.